De la începutul invaziei, cifrele oficiale legate de copii arată așa:
– 485 de copii uciși;
– 984 de copii răniți;
– [ESTIMARE OFICIALĂ] 14.000 de copii deportați forțat în rusia, din teritoriile ilegal ocupate de ruși.
– 5.000.000+ de copii strămutați din casele lor (fie în interiorul sau exteriorul Ucrainei).
Acestea sunt date sau estimări oficiale!
Aveți copii pe lângă voi, nu? Poate ai voștri, poate nășiți de voi, ai rudelor voastre. Imaginați-vă cum din cauza unei invazii ilegale, ilegitime, imorale și neprovocate, cel puțin unul moare. Fără niciun alt motiv decât că sunt ucraineni.
Acum urmează partea neoficială:
– Până nu sunt eliberate teritoriile vaste din sudul și estul Ucrainei nu vom afla adevărata tragedie. Cel nai probabil cifrele de mai sus vor crește de cel puțin câteva ori;
– Când Mariupolul va fi eliberat să vă pregătiți emoțional, ca părinți, bunici, nași, frați etc., de cel mai mare genocid scos la suprafață din acest secol și printre cele mai mari de după cel de al doilea război mondial.
„Pace, numai să nu mai moara oameni” – Strigă falșii apostoli ai vieții. Pace cu orice preț înseamnă condamnarea la moarte, la sărăcie, la lipsa libertății a TUTUROR copiilor din teritoriile ocupate ilegal, ilegitim și imoral de rusia, pe teritoriul Ucrainei, stat independent și suveran.
„Pace, numai să nu mai moară oameni!” – înseamnă în realitate să nu gândești profund implicațiile acestei păci și ce efecte dramatice va avea pe termen lung aceasta asuprs vieții copiiilor ucraineni.
„Pace, numai să nu mai moară oameni!” – strigau și în 2015 cei care nu înțelegeau ceea ce giganul John McCain profețea după prima invazie a rusiei: „rusia va ataca din nou peste câțiva anin pentru a lua estul Ucrainei și sudul ei. Apoi va ataca din nou pentru a îndeplini Nova russia, Moldova și Țările Baltice. Singurul mod prin care acest lucru poate fi oprit este prin forța armelor, doar asta-l poate opri pe Putin”. Prima profeție s-a îndeplinit. O vreți și pe următoarea? Mai mulți copii ucїși, răpїți, vi0lați, deportați?
În România avem luxul de a nu ne trezi copiii la 3 noaptea și să-i ascundem în beciul blocului. Avem luxul de a nu sta toată ziua cu hainele în pungi, pregătiți să ne adăpostim. Recomand să ne permitem și „luxul” de a ne gândi la dramele suferite de milioane de familii din Ucraina.
Uitați-vă acum la copilul vostru. Luați-l în brațe. Bucurați-vă de el. Zeci de mii de părinți ucraineni nu mai au șansa asta!
La mulți ani copiiilor din toată lumea!
Fotografie din Brovary, Kyiv District, martie 2022, de Vadim Ghirda câștigător al premiului Pulizer.

Radu Hossu 

 

Lasă un răspuns